8-2-2023 —
Ouderen staan op achterstand op de markt van nieuwbouwwoningen. Bij nieuwbouw krijgen levensloopbestendige woningen voor deze doelgroep onvoldoende aandacht. Dit zet een extra rem op de doorstroming en daarmee ruimte op de woningmarkt. Deze conclusie volgt uit een onderzoek van NVM van 140.000 verhuizingen binnen de Nederlandse koopsector en een enquête onder NVM-makelaars, uitgevoerd door datadochter brainbay. Ook blijkt dat ouderen zich op de woningmarkt anders gedragen dan jongere generaties. De woonvoorkeuren wijken af en dat geldt ook voor de afstand waarbinnen ouderen verhuizen.
Rieks van den Berg, NVM-bestuurslid vakgroep Wonen en makelaar over het onderzoek: "De uitkomsten van dit onderzoek zijn waardevol en zeggen ons veel over het gedrag van de doelgroep senioren. Tegelijk maken we ons zorgen over de beperkte aandacht voor deze doelgroep in de ontwikkeling van nieuwbouw. Senioren hechten aan hun zelfstandigheid en onafhankelijkheid en willen een levensloopbestendige comfortabele woning die dat biedt. We doen daarom de oproep hierin beter te voorzien. Daarmee komt ook de doorstroming op de totale woningmarkt in beweging. Een senior maakt een woning vrij waar weer een jong gezin in kan wonen. Dit gezin maakt daarmee weer een kleinere woning vrij die dan weer beschikbaar komt voor starters. Dat helpt alle woningzoekers weer vooruit want het aanbod kan de vraag nog zeker niet aan."
Aandacht voor ouderen
Ruim twee derde van de NVM-makelaars die deelnamen aan de enquête, geeft aan dat er in hun regio nog te weinig aandacht is voor de wensen van ouderen in de woningbouw. Dit terwijl zowel de vergrijzende Nederlandse bevolking als de complete woningmarkt gebaat zijn bij het bouwen van meer levensloopbestendige woningen. Bouwen voor de doorstroming van ouderen opent namelijk deuren voor woningzoekers van alle generaties. Minister de Jonge heeft dit opgenomen in het programma "Wonen en zorg voor ouderen." Daarbij moet een derde deel van de per 2030 te realiseren 900.000 huizen geschikt zijn voor ouderen.
Kleiner en goedkoper
Een ruime meerderheid van de ouderen koopt bij een verhuizing een goedkopere woning dan wordt achtergelaten. Dit komt niet alleen doordat ouderen vaak kleiner gaan wonen, maar kent ook een financiële drijfveer. Deze kopers kiezen voor een goedkopere woning om vermogen vrij te maken voor leuke activiteiten of als aanvulling op het pensioen. Doorstromers van 65 tot 75 jaar betalen gemiddeld genomen 65 duizend euro minder voor hun nieuwe woning dan het bedrag waarvoor de oude woning wordt verkocht. Oudere doorstromers zijn daarbij niet geneigd om vaker te overbieden ondanks de stap naar een goedkopere woning.
Verder weg en dichterbij
Uit de analyse blijkt dat bijna 1 op de 5 doorstromers in de leeftijd van 60 tot 70 jaar over meer dan 50 kilometer afstand verhuist. Deze huishoudens zijn veelal minder gebonden aan een specifieke woonlocatie op het moment dat ze de pensioenleeftijd bereiken. Woon-werk verkeer speelt dan niet langer een rol van betekenis. Daarmee groeit de behoefte om dichter bij kinderen/familie te wonen of de wens om terug te keren naar een regio waar ze eerder hebben gewoond.
Over NVM
De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A. is opgericht in 1898. Met ruim 4.400 aangesloten makelaars en taxateurs is de NVM de grootste ledenorganisatie van makelaars, taxateurs en vastgoeddeskundigen. De vereniging is georganiseerd rond drie gespecialiseerde vakgroepen: Wonen, Business en Agrarisch en Landelijk. De NVM behartigt de belangen van haar leden en het makelaarsvak en onderhoudt daarvoor contacten met alle betrokken partijen in het maatschappelijke en politieke veld.
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NVM-woordvoerder Marc van der Lee, 06 – 21 47 76 27 of via email: m.vanderlee@nvm.nl.
Bron: NVM
Foto: Pixabay